פסיכולוגיה ביצועית

פסיכולוג ספורט
(Credit: Darko Veselinovic)
פסיכולוגיה ביצועית או הפסיכולוגיה של ביצוע מיטבי (performance psychology) עוסקת בחקר ויישום העקרונות הפסיכולוגיים של ביצוע אנושי על מנת לסייע לבטא באופן מלא את יכולתנו ולהבטיח ביצוע מיטבי. 

הפסיכולוגיה הביצועית, יונקת את מקורותיה מתחום פסיכולוגיית הספורט ולאחרונה מזרם הפסיכולוגיה החיובית. 

כבר בשנות ה-50 של המאה הקודמת, החלו לגבש טכניקות מסייעות לספורטאים על מנת להעלות את תפקודם הספורטיבי. פסיכולוגיה ביצועית התפתחה מתוך הבנה שטכניקות מתחום הפסיכולוגיה של הספורט עשויות לסייע לא רק לספורטאים אלא לכל אדם הנדרש לתפקד תחת לחץ, בזמן נתון ותחת הערכה. כך החלו להתאים את הידע הנרכש בקרב ספורטאים לעולם העסקים, התאטרון ואומנויות הבמה ולבסוף לכל אחד מאיתנו אשר באופן בלתי נמנע נפגש עם לחץ במהלך חיי היומיום.


בנוסף, הפסיכולוגיה הביצועית שמה דגש על איכות חיינו ורווחתינו האישית בזמן הביצוע, ובכך היא נשענת על הזרם החדש המכונה פסיכולוגיה חיובית ועוסק בזיהוי וטיפוח כוחותינו וחזקותינו היחסיים, ובמציאת דרכים בהם נוכל לבטא אותם ואת עצמנו בצורה הטובה ביותר (Seligman & Csikszentmihalyi, 2000).

הסביבה בה מצוי האדם (חברתית, תעסוקתית או משפחתית) וההקשר בו נדרש לפעול משפיעים על מימוש יכולותיו ומצויים במרכז עניינה של הפסיכולוגיה הביצועית. פסיכולוגיה ביצועית מנסה להתאים את הדרך הייחודית והנכונה לאדם, בסביבתו הייחודית כדי לאפשר את ביצועו וביטויו המיטבי. זאת דרך חיזוק דרכי התמודדות הפסיכולוגית, הכנה ויצירת ההרגלים נכונים והעלאת המשאבים העומדים לרשותו במטרה לאפשר תפקוד טוב יותר ברגעי הביצוע.